62-årig pappa. Gift med Ann 4 barn, 3 barnbarn

måndag 11 maj 2009

Förvillande likheter?

Det börjar så smått röra på sig, alltså valrörelsen. På tisdag skall jag ut i gymnasieskolor och tala för varan. Det som händer i valdebatten är att alla plötsligt verkar så himla lika, samma frågor nästan i alla partier: miljön, lite EU-kritik, jordbruksstödet, asylpolitik, fildelningspolitik, ja alla tycker ganska lika. Det måste vara svårt för väljare att välja. Så passar man också på i diverse borgerliga media att klumpa ihop V med SD, de enda EU-kritiska partierna.V:s EU kritik grundar sig i en kritik av det marknadsliberala projektet EU. Det fria kapitalet tar makten och styr över det arbetande folken. Tillväxtsamhället håller väl på att spela ut sin roll, det är dags för samhällsutvecklingen att ta nya vägar. Bort från en förödande tillväxt, närmare en hållbar utveckling. SD:s EU-kritik grundar sig på nationalistisk främlingsfientlighet.

Men, om vi skall vara med i EU eller ej, är heller ingen fråga som är aktuell nu, en sådan fråga avgörs inte i EU utan i den svenska riksdagen.

Vad som är aktuellt nu är i stället helt andra saker:
V står för skärpt miljöpolitik, fackliga rättigheter framför kapitalets fria rörlighet, öppnare asyl och flyktingpolitik, rättvisare världsordning, riv fästning Europa, låt utvecklingsländerna kunna konkurrera med europeiskt jordbruk, avveckla det groteskt uppblåsta jordbruksstödet.

Rösta på V i EU-valet, ditt feministiska alternativ. 2 kvinnor toppar !!

2 kommentarer:

Elin sa...

Vad anser vänstern om förslaget att göra halal-slakten laglig i sverige?

Thomas Lundberg sa...

Står inget i partiprogrammet om detta.
Halaslakt är ju förbjudet i Sverige, men ex vid slakt av hönsfåglar så skiljer sig inte traditionell slakt från Halalslakt, annat än att skärmaskinen står vänd mot Mecka. Då det gäller andra djur kan man ju fundera om en skickligt utförd Halalslakt är mer plågsam än en stressig slakterimiljö med bedövning. Vi Halalslakt förlorar djuret snabbt mycket blod och blir medvetslös på sekunder (en sorts bedövning). Frågan borde kunna lösas.
Rent allmänt bör vi minska vår konsumtion av djurprotein, för miljöns skull, och för djurens skull. Köttindustrin, stordriften skapar djurstress och rubbning av ekosystem.