62-årig pappa. Gift med Ann 4 barn, 3 barnbarn

måndag 26 februari 2007

Fullmäktige

Årets första fullmäktige. 9:e året jag är med. Det finns de som suttit där sedan 70-talet. Utgången är given, det blir som majoriteten vill. Först avhålls en allmänpolitisk debatt : den är allmän, dvs till intet förpliktigande. Vi redogör för våra värdegrunder, jag hävdar solidaritetens betydelse för samhället och dess grundvalar. Utan solidaritet, ingen rättvisa. Åt var och en efter hans behov, av var och en efter hans förmåga. Den nya tiden säger något annat: Ut och jobba, sluta fuska, du får väl flytta, vi sänker bidragen. Åt var och en efter hans förmåga, av var och en för vissa över deras förmåga. De lokala borgerliga har svårt att försvara regeringens nya initiativ, som lokalpolitiker ser man konsekvenserna: nedlagda +jobb, Återvinningen dras ner, stängs, minskade statliga bidrag till vuxenutbildning, mm. Det är arbetslinjen som gäller. Avflyttningen kommer att påskyndas. Kanske lika så gott det? Mindre belastning på naturen, vi får börja om här. Det blir lättare att uppnå koldioxidreduktion och klimatbalans i kommunen med färre individer och nedstängda industrier.
Märkliga diskussioner och märkliga voteringar. Man reserverar sig, det är ett sätt att märkas för den som ej kan besluta.
Vi behöver samtala: hur skall vi få vårt samhälle ekologiskt och hållbart. Vad är en klimatneutral hemvård? Hur ser en koldioxidreducerande socialtjänst ut? Hur kommer gatukontoret att kunna utvecklas för att vara i balans med naturen? Kan man överhuvudtaget tillåta skootrar (stavas det med 2 O, tveksamt)? Ja det finns mycket att fundera på inför framtiden.

2 kommentarer:

Emma sa...

Scoter stavas det. och nej, det bör inte tillåtas.

Anonym sa...

bra inlägg, varför satsar du inte på politik på riksnivå?

henrik